Comunicate de presa

 „Speranța“ Codlea – de la centru de plasament la case de tip familial

Centrul de Plasament pentru Copilul cu Handicap Sever „Speranța“ este un serviciu social aflat în structura Complexului de Servicii „Măgura“ Codlea, din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, ce găzduiește 25 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 3 și 20 ani, toți cu handicap sever, cu boli grave și complexe.

Pentru ei, aici e Acasă. Au preferați printre angajații Complexului și se bucură, în felul lor, de fiecare dată când aceștia intră în tură. Și pentru ei, ca și pentru toți ceilalți copii și tineri din sistemul de protecție, se oferă serviciile de specialitate de care au nevoie, de la cazare, hrană și îmbrăcăminte, până la asistență medicală, consiliere psihologică, educație, terapie, dar mai ales suport emoțional.

PREZENT …

Spațiul de care dispune „Speranța“, aflat la parterul imobilului care găzduiește Complexul de Servicii „Măgura“ Codlea, este generos, cu camere mari, luminoase, colorate, adaptate nevoilor copiilor, și cu baie proprie.

76432

….și VIITOR

Cu toate acestea, pentru a respecta prevederile legale, pentru copiii și tinerii de aici au fost construite, anul trecut, tot în Codlea, două case de tip familial, foarte moderne, dotate cu tot ce le va fi necesar. Casele au fost construite cu sprijinul Fundației Hope and homes for Children (HHC) România, în parteneriat cu Consiliul Județean Brașov, pe un teren de 3000 metri pătrați pus la dispoziție de Primăria Codlea.

CTF Codlea 1CTF Codlea 2CTF Codlea 3CTF Codlea 4

Astăzi, mulțumim din nou tuturor celor care, de-a lungul timpului, au spijinit beneficiarii Centrului de Plasament pentru Copilul cu Handicap Sever „Speranța“ prin acțiuni de voluntariat, donații și sponsorizări.

                     (data publicării: 01.02.2024)

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

La Reduta, pentru Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Expoziție de tablouri realizate de pacienți oncologici

Pictura 2

Pentru a sărbători Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, celebrată la nivel mondial în data de 3 decembrie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brașov și Asociația Pacienților cu Boli Cronice „Restart la Viață” organizează vernisajul unei expoziții de tablouri realizate de pacienți oncologici participanți la grupurile de suport susținute de asociație.

Evenimentul va fi găzduit de Centrul Cultural „Reduta“ Brașov, în data de 4 decembrie, în intervalul orar 12.00-20.00.

Toate persoanele care s-au adresat în ultimele zile ghișeelor de informații ale instituției au primit o invitație la evenimentul organizat de DGASPC Brașov și Asociația Pacienților cu Boli Cronice „Restart la Viață”. Orice brașovean este binevenit să admire creațiile realizate.

Ziua de 3 decembrie  este recunoscută, la nivel mondial, drept Ziua  Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Marcarea acestei zile vizează promovarea unei mai bune înţelegeri a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, precum şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

În acest moment, în serviciile sociale  ale  DGASPC Brașov sunt instituționalizate  315 de persoane cu dizabilități ( 273 adulți și 42 copii). Totodată, DGASPC Brașov are în evidență 21275 de persoane cu dizabilități, din care 19440 adulți și 1835 copii.

(Data publicării: 29.11.2023)

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

DGASPC Brașov a înființat, cu fonduri nerambursabile, 3 centre de zi de consiliere și sprijin pentru copiii cu tulburări de comportament

* centrele funcționează, începând cu anul 2022, la Brașov, Făgăraș și Rupea * în cele 18 luni de funcționare, 127 de copii și familiile acestora au beneficiat de servicii de consiliere și sprijin în vederea prevenirii abandonului școlar și separării de familie * totodată, un număr de 77 de copii și tineri instituționalizați au beneficiat de sprijini în vederea pregătirii pentru a avea o viaţă independentă * finanțarea a fost asigurată prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, valoarea totală a proiectului fiind de 5.821.420,12 lei *

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov a implementat la nivelul judeţului Braşov, în perioada mai 2020 – octombrie 2023, Proiectul „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“, este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

 „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“ a reprezentat un amplu proiect pentru creşterea calităţii serviciilor sociale oferite în comunitate copiilor cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare de familie, pe de o parte, precum şi tinerilor aflați în centrele rezidențiale care urmează să părăsească sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, pe de altă parte.

În acest sens, în 2022 au fost operaționalizate 3 centre de zi de consiliere și sprijin pentru părinți și copii, în Brașov, Făgăraș și Rupea, pentru un număr de 110 copii și familiile lor, dublate de implementarea unor măsuri de susţinere pentru copii cu tulburări de comportament aflaţi în risc de separare şi familiile lor. De asemenea, a fost dezvoltat un program de identificare şi monitorizare a copiilor cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare de familie, în parteneriat cu CJRAE Brașov și IȘJ Brașov, la nivelul județului fiind derulată, în 2021, o campanie de conştientizare şi sensibilizare a comunităţii cu privire la această categorie de beneficiari.

127 de copii și familiile acestora au beneficiat de servicii de consiliere și sprijin în vederea prevenirii abandonului școlar și separării de familie

În cele trei Centre de Zi de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii de la Brașov, Făgăraș și Rupea, copiii cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de abandon școlar și separare de familiile lor beneficiază de consiliere psihologică, psihoterapie individuală și de grup, sprijin emoțional, deprinderi de viață independentă, dezvoltarea culturii generale, orientare profesională, dezvoltarea competențelor digitale, educație pentru sănătate, pregătirea lecțiilor și activități de recreere și socializare.

 La activitățile derulate în Centrul de Zi de la Brașov, cu o capacitate de 50 de locuri, adresate copiilor cu tulburări de comportament din Brașov, Săcele, Tărlungeni, Hărman, Sânpentru, Cristian, Ghimbav şi Budila, sunt înscriși în prezent un număr de 56 de copii, alți 8 aflându-se pe lista de așteptare, fiind în procedură de evaluare. La Centrul de Zi din Făgăraș, destinat copiilor din Făgăraș, Şercaia, Victoria, Viştea, Beclean, Voila, Şoarş, Cincu şi Sâmbăta, sunt înscriși 30 de copii, alți 12 aflându-se în așteptare/evaluare.

În ceea ce privește Centrul de Zi din Rupea, destinat copiilor cu tulburări de comportament din Rupea, Dacia, Homorod, Ungra, Racoş, Caţa şi Buneşti, se află în prezent în procedură de consiliere și sprijin 30 de copii, alți 24 fiind pe lista de așteptare.

77 de copii și tineri instituționalizați au beneficiat de sprijin pentru viață independentă

Proiectul „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“ a vizat și creșterea calității serviciilor sociale oferite copiilor și tinerilor aflați în sistemul rezidențial al DGASPC Brașov. Prin proiect a fost dezvoltat un program de asistență și sprijin pentru cei care urmau să părăsească sistemul de protecție, astfel încât aceștia să aibă șansa de a se putea integra în societate după încetarea măsurii de protecție.

Pentru 77 de beneficiari cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, au fost identificate cursuri de calificare, programe de consiliere terapeutică și educațională sau programe de pregătire pentru susținerea examenelor de absolvire. Astfel, 57 de copii au beneficiat de pregătire pentru Evaluarea Națională sau Bacalaureat, 39 de copii au beneficiat de servicii de pshioterapie și 38 de servicii de consiliere educațională și vocațională. De asemenea, 30 de copii au beneficiat de cursuri de calificare (TIC).

În cursul lunii noiembrie 2022 a fost derulată, la nivelul județului Brașov, și o campanie de conştientizare şi sensibilizare pentru creşterea responsabilității sociale a comunității cu privire la tinerii care urmează să părăsească sistemul instituționalizat de protecție a copilului, campanie care a implicat reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Brașov, AJOFM Brașov, IȘJ Brașov, ai Universității „Transilvania“ Brașov și ai mediului de afaceri brașovean.

Finanțarea a fost asigurată prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, valoarea totală a proiectului fiind de 5.821.420,12 lei

Proiectul, intitulat „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“, a fost cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei. Valoarea proiectului a fost de 5.821.420,12 lei (din care 4.948.207,11 lei contribuția financiară din partea Uniunii Europene, 756.784,54 lei buget national și 116.428,47 lei contribuție proprie a DGASPC Brașov), iar perioada de implementare de 42 de luni, între mai 2020 și octombrie 2023.

(Data publicării: 30.10.2023)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Continuă campania de evaluare, formare și atestare de asistenți maternali la nivelul DGASPC Brașov

amp 12

Eforturile specialiștilor Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov de evaluare, formare și atestare de noi asistenți maternali profesioniști continuă. Campania de atragere de noi brașoveni dornici de a crește și educa, în sânul propriei familii, copii aflați temporar într-o situație familială dificilă, este derulată de DGASPC Brașov în calitate de partener al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în proiectul „TEAM UP Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”.

Sunt căutate persoane care au disponibilitatea și calitățile necesare pentru a lucra cu copii cu dizabilități, precum și persoane dispuse să primească în plasament copii, cu sau fără dizabilități, aflați în prezent în serviciile rezidențiale din subordinea DGASPC Brașov. Totodată, din dorința de a asigura menținerea legăturilor dintre frați, indiferent de vârsta pe care o au aceștia la momentul intrării lor în sistemul de protecție, DGASPC Brașov este în căutarea de persoane, sau familii, care doresc să se ateste și să se angajeze ca asistenți maternali profesioniști și care au disponibilitatea de a prelua și a îngriji grupuri de frați, unii cu vârste de peste șapte ani.

Proiectul „TEAM-UP – Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, implementat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie, în parteneriat cu DGASPC-urile din întreaga țară, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (2014-2020) – Axa prioritară 4 Incluziunea socială și combaterea sărăciei – Cod proiect POCU/480/4/19/127169, și are o durată de implementare de 120 de luni (ianuarie 2014 – decembrie 2023). La nivelul DGASPC Brașov, prin intermediul proiectului, în perioada 2019-2023 trebuie angajate ca asistent maternal profesionist un număr de 55 de persoane, iar 154 de asistenți maternali vor beneficia de două sesiuni de perfecționare profesională.

Persoanele care doresc să devină asistenți maternali pot afla mai multe detalii de la Biroul Formare, Evaluare și Monitorizare PFAMP, la numărul de telefon 0729.499317 sau prin email, la smc3@dgaspcbv.ro.

                     (data publicării: 27.01.2023)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

„Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“

WhatsApp Image 2022-11-21 at 15.28.23

Tinerii instituționalizați au trăit, într-o periodă scurtă de timp, experiențe cât pentru o viață întreagă: unele bune, dar și altele rele; greșeli și învățăminte; iubiri și pierderi. Și pot povesti, la nesfârșit, despre decizii neinspirate, dar și unele foarte bune, despre înfrângeri, dar și victorii. Dar, cel mai mult, despre cum se pregătesc pentru a avea un viitor frumos. Tinerii instituționalizați, care părăsesc sistemul după împlinirea vârstei de 18 ani, de fapt, au nevoie de un singur lucru: ca cineva să creadă în ei. Să creadă în ei și să le ofere o mână de ajutor.

Pentru ei, DGASPC Brașov a organizat astăzi, 21 noiembrie, la Făgăraș, acțiunea „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“, un eveniment cu o dublă semnificație: sensibilizarea comunității locale cu privire la integrarea socială şi profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, precum și prezentarea serviciilor de consiliere și sprijin pentru copiii cu tulburări de comportament, aflați în pericol de abandon școlar sau de separare de familie, din Țara Făgărașului și zona Rupea.

La eveniment au participat, alături de copii și personal din centrele din Făgăraș și Rupea, directorul general al DGASPC Brașov, Julieta Gîrbacea, directorul general adjunct Mihai Priboi, șeful reprezentanței Făgăraș a Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Gabriel Vâju, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Făgăraș, Bogdan Taflan, reprezentanți ai antreprenoriatului brașovean, ai Școlii de Meserii Concordia România și ai Protopopiatului Ortodox de Făgăraș.

Evenimentul de la Făgăraș reprezintă o primă acțiune din suita de evenimente pe care DGASPC Brașov le organizează în acest sfârșit de an, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului (20 noiembrie), Ziua Internațională de luptă îmnpotriva violenței asupra femeilor (25 noiembrie), Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități (3 decembrie) și Ziua Voluntarilor (5 decembrie).

Campanie de sensibilizare a comunităților pentru integrarea socio-profesională a tinerilor instituționalizați

Postinstituţionalizarea aduce cu sine riscul marginalizării tinerilor care părăsesc sistemul rezidențial. Adeseori ei devin persoane aflate în situaţii dificile, experimentând lipsa locuinţei, a locului de muncă, sarcina neprogramată, infracţionalitatea. 30 de tineri din instituţiile de tip rezidenţial care urmează să părăsească sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului de la nivelul județului Brașov au fost sprijiniți, în perioada 2020-2022, prin proiectul „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“, pentru a avea o viaţă independentă. Aceștia au beneficiat de servicii pentru integrarea lor socială şi asumarea statutului de adult responsabil pentru propria sa viaţă (să fie îndrumaţi pentru a-şi descoperi resursele şi potenţialul, să îşi construiască încrederea în forţele proprii, să înţeleagă realitatea lumii în care trăiesc, să devină autonomi în gândire, decizii, comportament şi atitudini). În funcţie de nevoile identificate, programul de asistenţă şi sprijin pentru tineri dezvoltat prin proiect a cuprins sesiuni de pregătire pentru susţinerea examenelor de absolvire, curs de calificare, informare şi consiliere vocaţională, consiliere psihologică şi psihoterapie, etc.

WhatsApp Image 2022-11-21 at 15.28.26 (2) WhatsApp Image 2022-11-21 at 15.28.26 (1)

„Proiectul «Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!», implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, și-a propus să faciliteze integrarea socială a tinerilor care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție socială, asigurându-le sprijinul de care au nevoie ca să devină adulți funcționali și activi pe piața muncii: consiliere personală și profesională, consiliere psihologică și acces la cursuri de specializare, consiliere vocațională și ajutor pentru găsirea unui loc de muncă potrivit. Și – poate cel mai important – suport continuu pe toate planurile din partea specialiștilor implicați. Accesul la educaţie pentru continuarea studiilor tinerilor care frecventează forme de învăţământ este punctul de plecare în programul de asistenţă şi sprijin pentru tinerii din instituţiile de tip rezidenţial, în vederea pregătirii pentru a avea o viaţă independentă“, a declarat Julieta Gîrbacea, director general DGASPC Brașov

Centre de zi pentru copiii cu tulburări de comportament, la Făgăraș și Rupea

Prin proiectul POCU „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“, DGASPC Brașov a înființat 3 centre de zi de consiliere și sprijin pentru părinți și copii, pentru un număr de 110 copii și familiile lor, implementând totodată măsuri de susţinere pentru copii cu tulburări de comportament aflaţi în risc de separare şi familiile lor. Două dintre aceste centre funcționează în Făgăraș și Rupea. Activitățile derulate în centrul de zi de la Făgăraș, din str. Republicii nr. 2, sunt adresate copiilor cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare de familiile lor, din Şercaia, Victoria, Viştea, Beclean, Voila, Şoarş, Cincu, Făgăraș, Sâmbăta etc. Iar copii cu tulburări de comportament din Rupea, Dacia, Homorod, Ungra, Racoş, Caţa şi Buneşti sunt consiliați și sprijiniți în cadrul centrului de zi de la Rupea, care funcționează pe str. Republicii nr. 173.

„Înființarea acestor centre de zi reprezintă un pas important în dezvoltarea serviciilor nerezidențiale la nivelul DGASPC Brașov și a județului Brașov în general, cu precădere pe zona de prevenire a instituționalizării copiilor, prin implementarea unor măsuri de susținere pentru copiii cu tuluburări de comportament. În cadrul acestor centre, atât copiii, cât și părinții acestora, vor beneficia de consigliere psihologică, social, medical, educațională și juridică, sprijin și îndrumare prin programe de orientare profesională și școlară, precum și psihoterapie“, a precizat directorul general al DGASPC Brașov, Julieta Gîrbacea.

WhatsApp Image 2022-11-21 at 15.28.23 (1) WhatsApp Image 2022-11-21 at 15.28.26 (3)

Finanțare nerambursabilă, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020

Proiectul „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“ este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Valoarea proiectului este de 5.821.420,12 lei (din care 4.948.207,11 lei contribuția financiară din partea Uniunii Europene, 756.784,54 lei buget national și 116.428,47 lei contribuție proprie a beneficiarului), iar perioada de implementare este de 36 de luni, între 14 mai 2020 și 13 mai 2023.

(Data publicării: 21.11.2022)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Brașovenii ale căror certificate de încadrare în grad de handicap au expirat în perioada stării de alertă au 90 de zile la dispoziție să le reînnoiască

 

* Începând cu data de 08.06.2022 valabilitatea acestora încetează de drept * Persoanele care nu își reînnoiesc certificatele expirate nu vor mai avea dreptul la prestațiile și facilitățile prevăzute de Legea 448/2006 *

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov aduce la cunoștința persoanelor încadrate în grad de handicap, a aparținătorilor acestora, părinților și reprezentanților legali ai minorilor încadrați în grad de handicap ale căror certificate de încadrare au expirat pe perioada stării de alertă și nu au fost reînnoite, valabilitatea acestora fiind prelungită în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, că urmare a încetării stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 09.03.2022, au la dispoziție 90 de zile pentru reînnoirea certificatelor.

DGASPC Brașov aduce la cunoștința brașovenilor că începând cu data de de 08.06.2022 valabilitatea certificatelor de încadrare în grad de handicap expirate în perioada stării de alertă și nereînnoite încetează de drept, fapt ce atrage după sine sistarea prestaţiilor şi facilităţilor prevăzute de legislaţia în vigoare pentru persoanele cu dizabilități (plata indemnizației lunare de handicap și a bugetului personal complementar, bilete gratuite, roviniete, legitimații de transport, scutiri de impozite, dobânzi subvenționate, dispozitive asistive etc).

Documentaţia necesară reevaluării persoanelor adulte în scopul încadrării în grad şi tip de handicap (cerere-tip, copie CI/BI, ancheta socială realizată de primăria de domiciliu, documente medicale etc) se depune la compartimentul de asistență socială din cadrul primăriei de domiciliu sau la Registratura DGASPC Brașov din str. Apullum nr. 3.

Documentaţia necesară reevaluării minorilor în scopul încadrării în grad şi tip de handicap (cerere-tip, copie act identitate minor, copie act identitate părinți/reprezentant legal,, ancheta socială realizată de primăria de domiciliu, documente medicale etc)  se depune la Registratura DGASPC Brașov din str. Apullum nr. 3.

Formularele tip necesare încadrării/reîncadrării în grad de handicap, precum și lista completă a tuturor documentelor necesare, pot fi descărcate din secțiunea „Formulare“ existentă pe site-ul DGASPC Brașov (www.dgaspcbv.ro/formulare/).

Pentru informații suplimentare puteți apela numerele de telefon 0268.474348, 0268.428616, 0268.414032 – tasta 1 și apoi tasta 3 (pentru adulți), respectiv 0268.474348, 0268.428616, 0268.414032 – tasta 2 și apoi tasta 3 (pentru copii).

În același timp, vă puteți adresa în scris pe adresele de email sec@dgaspcbv.ro și sec.adulti.brasov@dgaspcbv.ro (unde pot fi și transmise dosarele de evaluare adulți în format electronic), respectiv ev.compcopii@dgaspcbv.ro și sec.copii.brasov@dgaspcbv.ro (unde pot fi și transmise dosarele de evaluare copii în format electronic).

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

26 de copii instituționalizați din Ucraina, găzduiți de DGASPC Brașov

shutterstock_1176292978

26 de copii instituționalizați în două case de tip familial din Ucraina, împreună cu doi însoțitori și copiii acestora, au ajuns în această dimineață la Brașov. Persoanele au fost preluate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov și cazate într-un serviciu social de tip rezidențial din subordinea instituției. Copiii au vârste cuprinse între 3 și 15 ani, sunt sănătoși și au ajuns în siguranță la Brașov.

DGASPC Brașov pune la dispoziția grupului din Ucraina un voluntar vorbitor de limbă rusă și ucraineană. De asemenea, unul dintre însoțitorii copiilor este vorbitor de limba română.

Copiii au ajuns la DGASPC Brașov prin intermediul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții. Ei vor beneficia de servicii de cazare și masă, servicii socio-psiho-medicale și materiale igienico-sanitare.

(Data publicării: 04.03.2022)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Comunicat de presă

cladire DGASPC BVÎn contextul dificil cauzat de acțiunile militare în desfășurare în Ucraina, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov este pregătită să pună la dispoziția copiilor proveniți din zona de conflict, în cazul în care va fi nevoie, locuri de cazare în centrele rezidențiale.

La nivelul centrelor aparținând DGASPC Brașov sunt disponibile, la acest moment, aproximativ 50 de locuri, instituția noastră urmând să asigure servicii de cazare și masă, servicii socio-medicale și materiale igienico-sanitare.

(Data publicării: 28.02.2022)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

DGASPC Brașov continuă extinderea rețelei de asistenți maternali!

# sunt căutate persoane dispuse să ia în plasament inclusiv copii din centrele de plasament

amp 12

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov, în calitate de partener al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în proiectul „TEAM UP Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, continuă campania de extindere a actualei rețele de asistenți maternali de la nivelul județului Brașov.

Sunt căutate persoane care au disponibilitatea și calitățile necesare pentru a lucra cu copii cu dizabilități, precum și persoane dispuse să primească în plasament copii, cu sau fără dizabilități, aflați în prezent în serviciile rezidențiale din subordinea DGASPC Brașov. Totodată, din dorința de a asigura menținerea legăturilor dintre frați, indiferent de vârsta pe care o au aceștia la momentul intrării lor în sistemul de protecție, DGASPC Brașov este în căutarea de persoane, sau familii, care doresc să se ateste și să se angajeze ca asistenți maternali profesioniști și care au disponibilitatea de a prelua și a îngriji grupuri de frați, unii cu vârste de peste șapte ani.

Proiectul „TEAM-UP – Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, implementat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie, în parteneriat cu DGASPC-urile din întreaga țară, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (2014-2020) – Axa prioritară 4 Incluziunea socială și combaterea sărăciei – Cod proiect POCU/480/4/19/127169, și are o durată de implementare de 120 de luni (ianuarie 2014 – decembrie 2023). La nivelul DGASPC Brașov, prin intermediul proiectului, în perioada 2019-2023 trebuie angajate ca asistent maternal profesionist un număr de 55 de persoane, iar 154 de asistenți maternali vor beneficia de două sesiuni de perfecționare profesională.

Persoanele care doresc să devină asistenți maternali pot afla mai multe detalii de la Biroul Formare, Evaluare și Monitorizare PFAMP, la numărul de telefon 0729.499317 sau prin email, la smc3@dgaspcbv.ro. (Mai multe)

(Data publicării: 15.02.2022)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

INFORMARE

Urmare a apariției în spațiul public a unor informatii legate de cazul unui copil pe care Directia Generala de Asistenta Sociala Brasov ar fi incercat să-l preia din familie, chiar în ziua în care avea loc înmormântarea unei rude apropiate a acestuia, facem urrnătoarele precizări :

  • Deplasarea reprezentantilor DGASPC Brasov la domiciliul  persoanei  la care fac referire articolele publicate NU s-a realizat in scopul preluarii copilului, ci in scopul monitorizarii situatiei acestuia (stare de sanatate. nevoi)
  • Pentru copilul la care se face referire, există o hotărâre judecătoarească definitivă și executorie. pronunțată de către lnstanța de Judecată, în urma analizării întregului context în care se afla copilul. Hotărârea judecătorească stabilește domiciliul copilului la un centru de  tip rezidențial și ca reprezentant legal pe directorul general al DGASPC Brașov.
  • Această hotărâre judecătorească nu s-a putut pune în aplicare, benevol. Confom legislației, în această situație punerea în aplicare a hotărârii judecătorești se realizează prin executor judecătoresc. În cazul de față, prima acțiune din calendarul executării silite, programată de către executorul judecătoresc, într-o altă zi decât cea la care se face referire în articolele publicate, consta într-o întâlnire la sediul biroului executorului judecătoresc cu scopul discutării aducerii la îndeplinire a hotărârii judecătorești.

Prin aceste acțiuni DGASPC urmărește exclusiv respectarea unei hotărâri judecătorești în vigoare și interesul superior al copilului.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

shutterstock_39257119 (1)

DGASPC Brașov înființează, cu fonduri nerambursabile, 3 centre de zi de consiliere și sprijin pentru copiii cu tulburări de comportament

  • centrele vor funcționa la Brașov, Făgăraș și Rupea și se vor adresa unui număr de minim 110 copii și familiilor acestora
  • proiectul se adresează și tinerilor din centrele de plasament care urmează să părăsească sistemul rezidențial și vizează pregătirea acestora pentru viața independentă
  • valoarea totală a proiectului este de aproape 6 milioane de lei, iar perioada de implementare de 3 ani 

(Mai multe)

(Data publicării: 28.10.2021)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ARHIVĂ COMUNICATE DE PRESĂ

Telefon: 119 – STOP ABUZURILOR!

Adresa: Strada Iuliu Maniu nr. 6, Brasov, Romania – Cod: 500091

E-mail: 0268.417100; 0268.414032; office@dgaspcbv.ro

Formular de contact